Databasen Íslendingabók och mångfald

Varje individ i en population äger genetiskt material som genererar unika och individuella egenskaper, exempelvis gener som bestämmer fenotypen för våra ansiktsdrag. På Island är den genetiska mångfalden något begränsad: om vi till exempel slumpvis skulle välja ut två olika personer på ön och mäta graden av genetisk närhet mellan dessa skulle vi troligtvis upptäcka att avståndet däremellan ungefär motsvarar det mellan sysslingar. Detta enligt dr Kari Stefansson, som har varit med i projektet att ta fram en app som medborgarna på Island kan använda innan de skaffar barn med varandra. Genetisk invariation kan vara problematisk, och på Island har man till exempel funnit att homozygositet (r/r) är prevalent, det vill säga ett tillstånd där avkomman (barnet i detta fall) har ökad risk för recessiva sjukdomar på grund av att det har ärvt två recessiva alleler av båda föräldrarna (Rutherford 2017).

Vad som gör det hela intressant är att appen har en inbyggd mekanism som varnar för inavelsdepression, en s k sifjaspellspillir (ungefär inavelsvarning). Detts är möjligt tack vare en databas som finns tillgängliggjord för allmänheten som heter Íslendingabók och som innehåller genetisk information om i princip alla som någonsin har bott på ön. Kari Stefansson, som var med och grundade DeCode, företaget bakom appen, har med hjälp av den exempelvis lyckats spåra sin egen genealogi tillbaka till en krigarpoet som levde på 900-talet och som enligt sägnen var en mycket oattraktiv man (Rutherford 2017). Appen innehåller även information (självrapporterad) om homosexualitet, adoption och annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s