Bali och hycklarna

I ett Twitterinlägg i dag tar den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali upp något intressant som vi kort tänkte bygga vidare på: det är nog mer regel än undantag att den etniska strukturen på vår umgängeskrets är kraftigt viktad åt homogenitet, d v s att den etniska fördelningen i högsta grad gör den obalanserad. Det är till och med tänkbart att större delen av befolkningen ö h t inte umgås med invandrare, och att kontakten vi har med ‘utomstående’ och således kontakten mellan kulturer troligen är begränsad till kollegial förbindelse och säg som bekantskaper till bekanta. Det finns alltså (som det verkar) ett avstånd mellan majoritetsgruppen och minoritetsgruppen ‘invandrare’ generellt. Att Bali sätter ribban vid 25% för vad han betraktar som gränsen för hyckleri är inte lika intressant. Det går enkelt att argumentera för att den där andelen går att skifta både upp och ned beroende på befolkningssammansättningens fördelning, typ att den vars umgängeskrets inte reflekterar andelen invandrare från exempelvis MENA (Mellanöstern-Nordafrika), är en hycklare om den inte allokerar motsvarande plats åt dessa i sin direkta närhet. Det intressanta är snarare varför vi resonerar som att det är.

Vad är det då som gör oss till hycklare om vi inte s a s ‘away from keyboard‘ umgås med invandrare? Det tycker jag inte att Bali utreder. Är det lika mycket ett hyckleri om vi exempelvis har uppfattningar utanför invandringsfrågan och det visar sig att vi även där inte lever som vi lär? Jag har inget svar på frågan, men vi kan testa att överföra det på några scenarion nedan.

Scenario 1: X är liberal. X vill avkriminalisera all narkotika. X kan till och med tänka sig att legalisera vissa preparat och att genom statens försyn kommodifiera dessa via Systembolaget i färdig- och förpacketerade doser. Därmed resonerar X att också garantier om kvalitativa produkter följer med kontroll och insyn. X känner emellertid inte en enda människa som använder narkotika. Är X därför en hycklare?

Scenario 2: I en kommun utanför Göteborg har frågan om behovet av en ungdomsgård diskuterats. Frågan går så småning om på planbesked och hela planeringsprocessen genomförs med enhällighet i kommunen mellan alla parter varefter antagande meddelas (d v s att kommunfullmäktige, kommunstyrelsen eller byggnadsnämnden meddelar att bygglov godkänns). Z bor invid området som ska bebyggas och har stöttat frågan sedan beställarna lämnade in sin ansökan i början av processen. När väl det ska byggas, fångar en av byggherrarna Z när Z är på väg hem från jobbet en dag. Han skjuter över en hjälm och en spade och säger ”här, nu bygger vi”. Z säger att Z inte hade tänkt att Z personligen skulle behöva bygga ungdomsgården, varpå byggherren ropar ”hycklare”.

Diskutera gärna frågan och håll god ton.

En reaktion till “Bali och hycklarna

  1. Om man tänker sig detta scenario i stället, som är mer analogt till svenska multikulturalister:
    X är liberal. X vill avkriminalisera all narkotika. X pratar dessutom vitt och brett om hur mycket Sverige skulle tjäna på att fler knarkade och om hur mycket knark berikar våra upplevelser. Xs applåderar när regeringen stiftar en ”knarkanvisningslag” som gör att småkommuner som Filipstad, Ljusnarsberg, Osby mfl måste ta emot stora mängder knark som kommer lokalbefolkningen till godo, vare sig de vill knarka eller inte. Samtidigt bor X i Stockholm, där knarket är koncentrerat till Järvafältet medan innerstaden är knarkfri. X har valt att inte knarka själv, trots allt sitt snack om knarkets berikande egenskaper, och bor i den drogfria innerstaden där X inte umgås med knarkare.

    X brukar däremot håna Filipstadsborna för att de inte älskar att tvångsinjiceras med det fina knarket.

    Är X därför en hycklare?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s